Over

Pilates door Anneke de Kruijf

Anneke de Kruijf is een uitstekende ervaren Pilatescoach. Met de expertise en kennis zult u een geweldige sportervaring opdoen die uw leven zal veranderen. Maar Anneke weet ook van aanpakken. U zult snel uw conditie zien groeien met dank aan Anneke's technieken!

Wat is Pilates?

Perfect Pilates is de 100 jaar oude methode van Joseph Pilates geperfectioneerd op basis van actuele wetenschappelijke inzichten en toegankelijk gemaakt voor iedereen. ‘Core stability’, body & mind, spieroefeningen, lenigheid en evenwicht zijn de sleutelwoorden.Pilates is een eenvoudige maar toch intensieve en doeltreffende training voor elke leeftijd, zowel voor beginners als gevorderde sporters. Ook als oefentherapie is deze methode goed toepasbaar.

Joseph Hubertus Pilates (1883-1967) ontwikkelde zijn methode tijdens de eerste wereld oorlog met de bedoeling het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, beval hij een aantal oefeningen aan met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen.

Deze geniale man was zijn tijd ver vooruit. Hij was voortdurend bezig met verschillende bewegingsvormen om sterk, flexibel en gezond te zijn en te blijven. Experimenteerde met verschillende oefenvormen zoals turnen, yoga, gymnastiek, skiën, martial arts, dans, boxen, circustraining, gewichtstraining, bodybuilding, enzovoort.

Uiteindelijk vormde zijn niet aflatende zoektocht naar gezondheid en kracht tot een prachtige erfenis; Contrology® .

De basis van de Pilates methode

Principes

Tegenwoordig worden er een aantal versies van Pilates onderwezen en zijn gebaseerd op zes tot negen principes.

De oospronkelijke zes principes waren:

Ademhaling:

Ademen is belangrijk bij de Pilates-methode. Joseph H. Pilates zag grote waarde in het verhogen van de zuurstofopname en de circulatie van dit zuurstofrijke bloed naar elk deel van het lichaam. Dit zag hij als reinigend en stimulerend. Een goede volledige inademing en volledige uitademing waren hierbij de sleutel. Hij adviseerde mensen om de longen eruit te persen, alsof ze een natte handdoek zouden drogen. Bij Pilates-oefeningen ademt de beoefenaar uit met de inspanning en weer in bij terugkeer. Om de onderbuikspieren dicht bij de wervelkolom te houden, moet de ademhaling lateraal worden gericht, in de onderste ribbenkast. Pilates-ademhaling wordt beschreven als een posterieure laterale ademhaling, wat betekent dat de beoefenaar wordt geïnstrueerd diep in de achterkant en zijkanten van zijn of haar ribbenkast te ademen. Wanneer beoefenaars uitademen, worden ze geïnstrueerd om de aangrijping van hun diepe buik- en bekkenbodemspieren op te merken en deze betrokkenheid te behouden terwijl ze inademen. Pilates probeert deze ademhalingsoefening goed te coördineren met beweging.

Concentratie:

Concentratie heb je nodig om met je volle aandacht de oefeningen uit te voeren zodat je het maximale resultaat uit elke oefening kunt halen.

Controle:

“Contrology” was de originele naam van Pilates gegeven aan zijn methode. Het is gebaseerd op het idee van spiercontrole.

Je moet elke beweging controleren, door je ademhaling en geest er ten volle op te focussen.

Alle oefeningen worden gedaan met volledige controle over alle spieren in het lichaam.

Precisie

Precisie is essentieel voor Pilates. Je moet streven naar kwaliteit in de uitvoering, niet naar kwantiteit. De bewegingen die je maakt moet je tot in de puntjes beheersten. Beter één keer juist uitgevoerd dan 5 keer onvolledig

Centreren

De buikspieren, de onderrug, de heupen en de billen vormen gezamenlijk het centrum van het lichaam. Geen enkele arm- of beenbeweging vindt plaatst zonder een sterk en stabiel centrum. Joseph Pilates verwees hier naar met de term “Powerhouse”.

Vloeiende bewegingen

Pilates is gericht op het vloeiend laten bewegen van het lichaam. Door de juiste oefeningen in elkaar over te laten gaan bouw je snel conditie en kracht op.


Later zijn er uitlijning, uithoudingsvermogen en ontspanning (relaxrcise) aan toegevoed.


Enjoy Pilates gebruikt alle negen principes in haar lessen

Als je ruggewervel stijf is op je 30ste, ben je oud.

Als het flexibel is op je 60ste, ben je jong.                                             1939, Joseph Pilates

Geschiedenis